რქაწითელი
რქაწითელი ქართული თეთრყურძნიანი ვაზის ჯიშია დამწიფების გვიანდელი ვადით.ეკუთვნის კახეთის ვაზის ჯიშთა ჯგუფს. კახეთის გარდა იგი ფართოდააგავრცელებული საქართველოს სხვადასხვა რეგიონებშიც, ასევე საქართველოს ფარგლებსგარეთ.
ფოთლები საშუალო ზომისაა, მომრგვალო, სამ-ხუთფრთიანი. რქაწითელის ყურძენიგამოირჩევა თავისი ლამაზი გარეგნული შეხედულებით – მოზრდილი საშუალოსიმკვრივის მტევნებით, საშუალო ოვალური მოვარდისფრო–ყვითელი მარცვლებით დასასიამოვნო გემოთი.
ზამთრის ყინვებს რქაწითელი კარგად იტანს. გვალვის მიმართ მისი გამძლეობასაშუალოა.
კახეთში რქაწითელი კვირტის გაშლას იწყებს აპრილის მეორე დეკადაში. ყურძენისრულ სიმწიფეს აღწევს სექტემბრის შუა რიცხვებიდან ოქტომბრის პირველრიცხვებამდე. რქაწითელის ჯიშიდან საქართველოში დგება უმაღლესი ხარისხისკლასიკური (ევროპული) და კახური ტიპის (ქვევრის) ღვინოები.
საფერავი
საფერავი ქართული წითელყურძნიანი საღვინე ვაზის ჯიშია დამწიფების გვიანდელივადით. ძირითადად გვხვდება კახეთში. კახეთის გარდა ფართოდაა გავრცელებულისაქართველოს სხვა რეგიონებშიც, ასევე საქართველოს ფარგლებს გარეთ.
საფერავის ფოთლები დიდი და მომრგვალოა, ხშირად სამფრთიანი, იშვიათადხუთფრთიანი. მტევანი კონუსურია, საშუალო ან დიდი ზომის. მარცვალი საშუალო ანდიდია, ოვალური, მუქი ლურჯი ფერის. რბილობი წვნიანია და ყურძნის სხვა წითელიჯიშებისგან განსხვავებით, მოწითალოა. წვენი ვარდისფერია. გემო ჰარმონიული,სასიამოვნო ტკბილი.
საფერავი მაღალი ყინვაგამძლეობით ხასიათდება. აღსანიშნავია აგრეთვე კარგიგვალვაგამძლეობა და მარცვლების გამძლეობა ლპობის წინააღმდეგ .
საფერავი კახეთის პირობებში კვირტის გაშლას იწყებს აპრილის პირველი დეკადისბოლოს. სრულ სიმწიფეში შედის სექტემბრის მეორე ნახევარში.
საფერავიდან მზადდება უმაღლესი ხარისხის წითელი მშრალი ღვინოები (როგორცსუფრის, ასევე ადგილწარმოშობის) დაძველების დიდი პოტენციალით. საფერავი ასევეგამოიყენება ნახევრადტკბილი და ვარდისფერი ღვინოების დასამზადებლად.საუკეთესო მიკროზონებია: მუკუზანი, ახაშენი, ხაშმი, ქინძმარაული, ნაფარეული,ყვარელი, კონდოლი.
ალექსანდროული
ალექსანდროული ადგილობრივი წითელყურძნიანი ვაზის ჯიშია. გავრცელებულიადასავლეთ საქართველოში, უმთავრესად რაჭა-ლეჩხუმში.
მქრქალი მწვანე ფერის ფოთოლი საშუალო ზომისაა, ფორმით მომრგვალო ან ოვალური,ხშირად სამ ან ხუთნაკვთიანი.
მტევანი საშუალო ზომისაა, ძირითადად კონუსისებრი, იშვიათად ოვალური ფორმის.გვხვდება აგრეთვე ცილინდრულ-კონუსისებრი და დატოტვილი მტევნებიც. უფროხშირად მტევნები საშუალო სიმკვრივისაა, იშვიათად თხელი.
მარცვალი საშუალო სიდიდისაა ფორმით მომრგვალო, იშვიათად ოდნავ ოვალური,მუქი ლურჯი ფერის. რბილობი წვნიანია, წვენი უფერული, ჰარმონიული გემოსი.
ალექსანდროული კვირტის გაშლას იწყებს აპრილის მეორე დეკადის დასაწყისში. მისისრული სიმწიფე სექტემბრის მეორე ნახევარში დგება.
გვალვას შედარებით კარგად უძლებს, ზამთრის ყინვების მიმართ სხვა ჯიშებზე უფრომგრძნობიარეა.ალექსანდროული უძვირფასესი ვაზის ჯიშია. მისგან დამზადებული მაღალი ღირსებისბუნებრივად ნახევრად ტკბილი ღვინო ფართოდ ცნობილია „ხვანჭკარას“სახელწოდებით. ჯიში იძლევა აგრეთვე კარგი ღირსების სუფრის წითელი ღვინოს.
ციცქა
ციცქა ქართული თეთრყურძნიანი ვაზის საღვინე ჯიშია. იგი მიეკუთვნება იმერეთისაბორიგენულ ვაზის ჯიშთა ჯგუფს. საგვიანო პერიოდის სიმწიფისაა. გავრცელებულიადასავლეთ საქართველოს რაიონებში, უმთავრესად იმერეთში.
ფოთლები საშუალო ზომისაა, სამ ან ხუთნაკვთიანი. ფორმით მომრგვალო ან ოდნავოვალურია. ფოთლის ზედაპირი ბადისებრ დანაოჭებული ან წვრილბურთულებიანია,მუქი მწვანე ფერის.
ციცქას მტევანი საშუალო ზომისაა, მისი ძირითადი ფორმა კონუსისებრი ანცილინდრულ-კონუსისებრია, იშვიათად ცილინდრული ფორმისაც გვხვდება. ფერიმომწვანო-ყვითელია. კანი დაფარულია საკმაოდ სქელი ცვილისებრი ფიფქით. თხელია,მაგრამ საკმაოდ მკვრივი. რბილობი წვნიანია, წვენი უფერული. გემო ჰარმონიული.
ზამთრის ყინვების მიმართ უფრო გამძლეა, ვიდრე ცოლიკაური. კვირტის გაშლას იწყებსაპრილის მეორე დეკადაში. სრულ სიმწიფეში შედის ოქტომბრის მეორე ნახევარში.
ციცქა იძლევა საუკეთესო ღირსების ევროპული და იმერული ტიპის ღვინოებს დახარისხოვან მასალას ცქრიალა ღვინისათვის. ციცქას სუფრის ღვინო ღია ჩალისფერიამომწვანო იერით, იგი ხასიათდება სხეულით, ენერგიითა და სიხალისით.
ცოლიკაური
ცოლიკაური ფართოდ გავრცელებული ვაზის ჯიშია, მეოთხე პერიოდის სიმწიფის.ძირითადად გვხვდება დასავლეთ საქართველოს რაიონებში, უმთავრესადიმერეთში.ცოლიკაურის ფოთოლი საშუალოზე დიდი ზომისაა, ფორმით მომრგვალო.ფერად მუქი მწვანე. ფოთლის ქვედა მხარე შებუსუსებულია საკმაოდ სქელი ქეჩისებრიბეწვით.
მტევანი საშუალო ზომისაა განიერ კონუსისებრი ან კონუსისებრი ფორმის. ხშირადმხრიანი, იშვიათად უფორმო დატოტვილი. მტევანი საშუალო სიმკვრივის ან მეჩხერია,იშვითად მკვრივი მტევნებიც გვხვდება.
მარცვალი საშუალო სიმსხოსია, ფორმით მომრგვალო, იშვიათად შეზნექილი ან ოდნავოვალური. მარცავალი მომწვანო-ყვითელია მოყავისფრო ლაქებით მზისკენ მიმართულმხარეზე. რბილობი მკვრივია, წვნიანი. წვენი ჰარმონიული გემოსია.
ცოლოკაური კვირტის გაშლას იწყებს აპრილის პირველი დეკადის დასასრულს. სრულსიმწიფეში შედის ოქტომბრის მეორე ნახევარში.
კარგი გამძლეობით ხასიათდება აბლაბუდის მკეთებელი ტკიპისა და გვალვის მიმართ,სამაგიეროდ მისი გამძლეობა ფილოქსერასა და ზამთრის ყინვების მიმართ საკმაოდსუსტია.
.
ცილიკაური ძვირფასი ვაზის ჯიშია, მასში ზომიერადაა შეხამებული გარემოპირობებთან კარგი შეგუება, უხვი მოსავალი, პროდუქციის მაღალი ხარისხი დაავადმყოფობათა მიმართ შედარებით კარგი გამძლეობა.
.
ცილიკაური ძვირფასი ვაზის ჯიშია, მასში ზომიერადაა შეხამებული გარემოპირობებთან კარგი შეგუება, უხვი მოსავალი, პროდუქციის მაღალი ხარისხი დაავადმყოფობათა მიმართ შედარებით კარგი გამძლეობა.
ცოლიკაურიდან ძირითადად ევროპული და იმერული ტიპის ღვინოები მზადდება.ევროპულად დაყენებული ღვინო ღია ყვითელი ფერისაა, ხასიათდება სისრულით,ენერგიით, ჰარმონიულობითა და სასიამოვნო სიხალისით.
,
No comments:
Post a Comment