ქართული ღვინის გამორჩეული ჯიშები


                                                                   რქაწითელი

რქაწითელი ქართული თეთრყურძნიანი ვაზის ჯიშია დამწიფების გვიანდელი ვადით.ეკუთვნის კახეთის ვაზის ჯიშთა ჯგუფსკახეთის გარდა იგი ფართოდააგავრცელებული საქართველოს სხვადასხვა რეგიონებშიცასევე საქართველოს ფარგლებსგარეთ.
ფოთლები საშუალო ზომისაამომრგვალოსამ-ხუთფრთიანირქაწითელის ყურძენიგამოირჩევა თავისი ლამაზი გარეგნული შეხედულებით – მოზრდილი საშუალოსიმკვრივის მტევნებითსაშუალო ოვალური მოვარდისფროყვითელი მარცვლებით დასასიამოვნო გემოთი.
ზამთრის ყინვებს რქაწითელი კარგად იტანსგვალვის მიმართ მისი გამძლეობასაშუალოა.

კახეთში რქაწითელი კვირტის გაშლას იწყებს აპრილის მეორე დეკადაშიყურძენისრულ სიმწიფეს აღწევს სექტემბრის შუა რიცხვებიდან ოქტომბრის პირველრიცხვებამდერქაწითელის ჯიშიდან საქართველოში დგება უმაღლესი ხარისხისკლასიკური (ევროპულიდა კახური ტიპის (ქვევრისღვინოები.



                                                                      საფერავი

საფერავი ქართული წითელყურძნიანი საღვინე ვაზის ჯიშია დამწიფების გვიანდელივადითძირითადად გვხვდება კახეთშიკახეთის გარდა ფართოდაა გავრცელებულისაქართველოს სხვა რეგიონებშიცასევე საქართველოს ფარგლებს გარეთ.
საფერავის ფოთლები დიდი და მომრგვალოახშირად სამფრთიანიიშვიათადხუთფრთიანიმტევანი კონუსურიასაშუალო ან დიდი ზომისმარცვალი საშუალო ანდიდიაოვალურიმუქი ლურჯი ფერისრბილობი წვნიანია და ყურძნის სხვა წითელიჯიშებისგან განსხვავებითმოწითალოაწვენი ვარდისფერიაგემო ჰარმონიული,სასიამოვნო ტკბილი.
საფერავი მაღალი ყინვაგამძლეობით ხასიათდებააღსანიშნავია აგრეთვე კარგიგვალვაგამძლეობა და მარცვლების გამძლეობა ლპობის წინააღმდეგ .
საფერავი კახეთის პირობებში კვირტის გაშლას იწყებს აპრილის პირველი დეკადისბოლოსსრულ სიმწიფეში შედის სექტემბრის მეორე ნახევარში.
საფერავიდან მზადდება უმაღლესი ხარისხის წითელი მშრალი ღვინოები (როგორცსუფრისასევე ადგილწარმოშობისდაძველების დიდი პოტენციალითსაფერავი ასევეგამოიყენება ნახევრადტკბილი და ვარდისფერი ღვინოების დასამზადებლად.საუკეთესო მიკროზონებიამუკუზანიახაშენიხაშმიქინძმარაულინაფარეული,ყვარელიკონდოლი.


  
                                                                ალექსანდროული

ალექსანდროული ადგილობრივი წითელყურძნიანი ვაზის ჯიშიაგავრცელებულიადასავლეთ საქართველოშიუმთავრესად რაჭა-ლეჩხუმში.
მქრქალი მწვანე ფერის ფოთოლი საშუალო ზომისააფორმით მომრგვალო ან ოვალური,ხშირად სამ ან ხუთნაკვთიანი.
მტევანი საშუალო ზომისააძირითადად კონუსისებრიიშვიათად ოვალური ფორმის.გვხვდება აგრეთვე ცილინდრულ-კონუსისებრი და დატოტვილი მტევნებიცუფროხშირად მტევნები საშუალო სიმკვრივისააიშვიათად თხელი.
მარცვალი საშუალო სიდიდისაა ფორმით მომრგვალოიშვიათად ოდნავ ოვალური,მუქი ლურჯი ფერისრბილობი წვნიანიაწვენი უფერულიჰარმონიული გემოსი.
ალექსანდროული კვირტის გაშლას იწყებს აპრილის მეორე დეკადის დასაწყისშიმისისრული სიმწიფე სექტემბრის მეორე ნახევარში დგება.
გვალვას შედარებით კარგად უძლებსზამთრის ყინვების მიმართ სხვა ჯიშებზე უფრომგრძნობიარეა.ალექსანდროული უძვირფასესი ვაზის ჯიშიამისგან დამზადებული მაღალი ღირსებისბუნებრივად ნახევრად ტკბილი ღვინო ფართოდ ცნობილია „ხვანჭკარასსახელწოდებითჯიში იძლევა აგრეთვე კარგი ღირსების სუფრის წითელი ღვინოს.



                                                                          ციცქა

ციცქა ქართული თეთრყურძნიანი ვაზის საღვინე ჯიშიაიგი მიეკუთვნება იმერეთისაბორიგენულ ვაზის ჯიშთა ჯგუფსსაგვიანო პერიოდის სიმწიფისააგავრცელებულიადასავლეთ საქართველოს რაიონებშიუმთავრესად იმერეთში.
ფოთლები საშუალო ზომისაასამ ან ხუთნაკვთიანიფორმით მომრგვალო ან ოდნავოვალურიაფოთლის ზედაპირი ბადისებრ დანაოჭებული ან წვრილბურთულებიანია,მუქი მწვანე ფერის.
ციცქას მტევანი საშუალო ზომისაამისი ძირითადი ფორმა კონუსისებრი ანცილინდრულ-კონუსისებრიაიშვიათად ცილინდრული ფორმისაც გვხვდებაფერიმომწვანო-ყვითელიაკანი დაფარულია საკმაოდ სქელი ცვილისებრი ფიფქითთხელია,მაგრამ საკმაოდ მკვრივირბილობი წვნიანიაწვენი უფერულიგემო ჰარმონიული.
ზამთრის ყინვების მიმართ უფრო გამძლეავიდრე ცოლიკაურიკვირტის გაშლას იწყებსაპრილის მეორე დეკადაშისრულ სიმწიფეში შედის ოქტომბრის მეორე ნახევარში.
ციცქა იძლევა საუკეთესო ღირსების ევროპული და იმერული ტიპის ღვინოებს დახარისხოვან მასალას ცქრიალა ღვინისათვისციცქას სუფრის ღვინო ღია ჩალისფერიამომწვანო იერითიგი ხასიათდება სხეულითენერგიითა და სიხალისით.




                                                                    ცოლიკაური

ცოლიკაური ფართოდ გავრცელებული ვაზის ჯიშიამეოთხე პერიოდის სიმწიფის.ძირითადად გვხვდება დასავლეთ საქართველოს რაიონებშიუმთავრესადიმერეთში.ცოლიკაურის ფოთოლი საშუალოზე დიდი ზომისააფორმით მომრგვალო.ფერად მუქი მწვანეფოთლის ქვედა მხარე შებუსუსებულია საკმაოდ სქელი ქეჩისებრიბეწვით.
მტევანი საშუალო ზომისაა განიერ კონუსისებრი ან კონუსისებრი ფორმისხშირადმხრიანიიშვიათად უფორმო დატოტვილიმტევანი საშუალო სიმკვრივის ან მეჩხერია,იშვითად მკვრივი მტევნებიც გვხვდება.
მარცვალი საშუალო სიმსხოსიაფორმით მომრგვალოიშვიათად შეზნექილი ან ოდნავოვალურიმარცავალი მომწვანო-ყვითელია მოყავისფრო ლაქებით მზისკენ მიმართულმხარეზერბილობი მკვრივიაწვნიანიწვენი ჰარმონიული გემოსია.
ცოლოკაური კვირტის გაშლას იწყებს აპრილის პირველი დეკადის დასასრულსსრულსიმწიფეში შედის ოქტომბრის მეორე ნახევარში.
კარგი გამძლეობით ხასიათდება აბლაბუდის მკეთებელი ტკიპისა და გვალვის მიმართ,სამაგიეროდ მისი გამძლეობა ფილოქსერასა და ზამთრის ყინვების მიმართ საკმაოდსუსტია.
.
ცილიკაური ძვირფასი ვაზის ჯიშიამასში ზომიერადაა შეხამებული გარემოპირობებთან კარგი შეგუებაუხვი მოსავალიპროდუქციის მაღალი ხარისხი დაავადმყოფობათა მიმართ შედარებით კარგი გამძლეობა.
ცოლიკაურიდან ძირითადად ევროპული და იმერული ტიპის ღვინოები მზადდება.ევროპულად დაყენებული ღვინო ღია ყვითელი ფერისაახასიათდება სისრულით,ენერგიითჰარმონიულობითა და სასიამოვნო სიხალისით.







,












No comments:

Post a Comment