მევენახეობა საქართველოს კუთხეებში

      
 კახეთი (შიდა და გარე კახეთი)

კახეთი უძველესი და უნიკალური მევენახეობა-მეღვინეობის რეგიონია საქართველოში.ცნობილი ღვინოებაწინანდალინაფარეულითელიანიახაშენიმუკუზანი,ქინძმარაულიგურჟაანიკარდენახულიტიბაანიმანავის მწვანეხაშმის საფერავი დასხვა.
კახეთის მევენახეობის ძირითადი მიმართულებაა მაღალხარისხოვანი და ხარისხოვანისუფრის თეთრი და წითელიმშრალიბუნებრივად ტკბილი და სადესერტო ღვინოებისწარმოება.
ევროპული ტიპის სუფრის თეთრიმაღალხარისხოვანისაუკეთესო საგემოვნოთვისებების მქონე ღვინოები მზადდება წინანდლისნაფერეულისგურჟაანისმანავისდა სხვა მიკროზონებშიადგილობრივი უნიკალური თეთრყურძნიანი ვაზის:რქაწითელისმწვანე კახურისხიხვისქისის და სხვა ჟიშების ყურძნისაგან.
სუფრის წითელი მშრალიმაღალხარისხოვანისასიამოვნო ჟიშური არომატის მქონეღვინოები მზადდება ქართული აბორიგენული წითელყურძნიანი ვაზის ჟიშისსაფერავისაგანქინძმარაულისთელიანისახაშენისმუკუზნისხაშმის და კახეთის სხვამიკროზონებში.
კახეთში მზადდება წარმოშობის აგდილის დასახელებისბუნებრივად ტკბილი წითელიღვინოებიმხოლოდ ახაშენისქინძმარაულის და მუკუზნის მიკროზონებშიაქაურიმიკროკლიმატინიადაგები და ქართული ვაზის ჯიშის – საფერავის მაღალი შაქრის დამჟავების დაგროვების უნარი განაპირობებს ამ ღვინოებისათვის დამახასიათებელჰარმონიულრბილხავერდოვანხალისიან ტონებს და მაღალ საგემოვნო სპეციფიკურთვისებებს.
კახეთმა საუკუნეთა მანძილზე შექმნა და ჩამოაყალიბა სუფრის ღვინის მშობლიურიტიპირომელიც საკმაოდ განსხვავდება ღვინოების არსებული ტიპებისაგანიგიერთადერთი მშრალი ორიგინალური ღვინოა მსოფლიოშიამ წესით მიღებული ღვინოგამოირჩევა მაღალი ექსტრაქტულობითფენოლური ნაერთების და ტანინის მაღალიშემცველობითსასიამოვნო ბუკეტითჯიშური არომატითა და გემოთიდა რაცმთავარია კახური ტიპის ღვინო მდიდარია ადამიანის ჯანმრთელობისათვისსასარგებლო ბიოლოგიურად აქტიური ნივთიერებებით.


ქართლი (ქვემოშუა და ზემო ქართლი)

ქართლი _ უძველესი ქართული კულტურის აკვანიიგი ცნობილია კლასიკურიევროპული ტიპის ხარისხოვანი სუფრისა და მაღალხარისხოვანი ცქრიალა ღვინოებით.ქართლი იყოფა სამ ზონადქვემოშუა და ზემო ქართლი ანუ მესხეთი.
ქვემო ქართლი წარმოადგენს საუკეთესო ზონას სასუფრე ყურძნის და ქიშმიშებისწარმოებისათვის.
შუა ქართლი ქართლის სხვა ქვეზონებს შორის მევენახეობა-მეღვინეობისთვალსაზრისით საინტერესოაიგი განეკუთვნება ხარისხოვანი კლასიკური ევროპულიტიპის სუფრისა და მაღალხარისხოვანი ცქრიალა ღვინოების წარმოების ზონასაქ,ატენის ხეობაში უძველესი დროიდან ამზადებდნენ ტრადიციულ ტექნოლოგიითწარმოშობის ადგილის დასახელების ცქრიალა ღვინოს `ატენური~- სახელწოდებით,ადგილობრივი ვაზის გორული მწვანის და ჩინურის ყურძნისაგანაღნიშნულ ქვეზონაშიაწარმოებენ მაღალხარისხოვან სუფრის თეთრ და ვარდისფერ ღვინოებს როგორცგორული მწვანის და ჩინურისასევე ბუდეშურისთავკვერის და სხვა ადგილობრივიჟიშების ყურძნისაგან.
ამ ქვეზონიდან განსაკუთრებით აღსანიშნავია ქსნის ხეობა (მუხრანის ველი), სადაცფრანგული ვაზის ჟიში ალიგოტე დიდი მასივების სახით არის წარმოდგენილი დაიძლევა ევროპული ტიპის სუფრისა და ცქრიალა ღვინოების წარმოებისათვის საჭირომაღალხარისხოვან ღვინომასალას.
ზემო ქართლის _ მესხეთის ტერიტორიაზე ამჟამად მევენახეობა-მეღვინეობას არ აქვსსამრეწველო ხასიათიწარსულშიროგორც ამას მოწმობენ მატერიალური კულტურისძეგლები (მარნებიქვევრებისაწნახელებისასმისები და სხვა), რომლებიცარქეოლოგიური გათხრების დროს იქნა აღმოჩენილიადასტურებენრომ მევენახეობა-მეღვინეობა მესხეთში ფართოდ ყოფილა განვითარებულიეს მხარე დიდი ხნისგანმავლობაში (2.5 საუკუნეთურქეთის პოლიტიკური გავლენის ქვეშ იმყოფებიდა დააქ იძულებით იყო გავრცელებული მაჰმადიანობარომელიც ღვინის მოხმარებასკრძალავდარამაც გამოიწვია ვენახების განადგურებარომლის გაშენებაზეც რუსეთისცარიზმის პერიოდში არავის უზრუნვია.
XX საუკუნის 30-იანი წლებიდან საქართველოს მევენახეობისა და მეღვინეობისსამეცნიერო კვლევითი ინსტიტუტი ამ მხარეში სისტემატურად აწარმოებს სპეციალურგამოკვლევებსრომლის შედეგადაც გამოვლინდარომ პერსპექტიულია ევროპულიტიპისა და ცქრიალა ღვინოების წარმოებაგორული მწვანესჩინურისხიხვისა და სხვაქართული ვაზის ჟიშების ყურძნიდანსაუკეთესო შედეგები გამოავლინა აგრეთვეისეთმა ფრანგულმა ვაზის ჟიშებმაროგორებიცაა პინო და ალიგოტე.


დასავლეთ საქართველო
  იმერეთი(ქვემოშუა და ზემო იმერეთი)

იმერეთი საქართველოს მევენახეობა-მეღვინეობის უძველესი და უმთავრესი რეგიონია,პროდუქციის როგორც რაოდენობის ისე ხარისხის მხრივიგი იყოფა სამ ზონადზემო,შუა და ქვემო იმერეთი.
იმერეთის მევენეახეობა-მეღვინეობა ხასიათდება ვაზის აბორიგენული ჟიშებისა დამათგან წარმოებული მაღალხარისხოვანი სუფრის ღვინოების მრავალფეროვნებით.
ზემო იმერეთში უმთავრესად მზადდება ნაზიხალისიანი ცქრიალა ტიპისღვინომასალებიაგრეთვე მსუბუქი ევროპული ტიპის თეთრი და წითელი სუფრისღვინოებიადგილობრივი ვაზისციცქასცოლიკოურისკრახუნასძველშავის და სხვაჟიშების ყურძნისაგან.
შუა იმერეთი მევენახეობა-მეღვინეობის ძირითად ზონად ითვლება დასაველეთსაქართველოში.. ადგილობრივი ვაზისციცქასცოლიკოურისალადასტურისკრახუნას,ძველშავის და სხვა ჟიშების ყურძნისაგან მზადდება წარმოშობის ადგილის დაჟიშობრივი დასახელებისუმაღლესი ხარისხისორიგინალურისუფრის თეთრი,წითელი და ვარდისფერი ღვინოები.
ქვემო იმერეთი მოქცეულია იმერეთის დასავლეთ ნაწილშიმდინარე რიონის აუზშიაქვენახები გაშენებულია 40-420 მეტრ სიმაღლეზე ზღვის დონიდანმეღვინეობისთვალსაზრისით ეს ზონა ორდინალური ღვინოების ზონაასადაც ცალკეული უბნებშიმზადდება ხარისხოვანი ღვინოები ადგილობრივი ვაზის ჟიშებისაგან.


რაჭა-ლეჩხუმი

            რაჭა ლეჩხუმი თავისი უნიკალური და ორიგინალური ღვინოებით გამოირჩევადასავლთ საქართველოს მევენახეობა-მეღვინეობის ზონებისა და მიკროზონებისაგან.
იგი ისტორიულად წარმოადგენს ბუნებრივად ნახევრად ტკბილი და მშრალი ღვინოებისაკვანსმისი ტერიტორია წარმოადგენს ერთგვარ ქვაბულსრომელიც ყოველი მხრიდანშემოფარგლულია კლდოვანი ქედებითრაც ქმნის განსაკუთრებულ მიკროკლიმატს,რომელიც განსაზღვრავს აქაური ღვინოებისათვის დამახასიათებელ ორიგინალურთვისებებსჰავა ზომიერად ტენიანიანიადაგებიდან აქ გვხვდება ნეშომპალა-კარბონატული ნიადაგებირომლებიც უმეტესად განვითარებულია კირქვებზე,მერგელებსა და კარბონატულ ქვიშაქვებზე.
ლეჩხუმშიზუბი-ოყურეშის მიკროზონაში ადგილობრივი ვაზის ჟიშის უსახელოურისყურძნისაგან მზადდება უნიკალურისასიამოვნო საგემოვნო თვისებების მქონეჟიშურიდასახელების ბუნებრივად ტკბილი წითელი ღვინო `უსახელოური~, ხოლო ორბელისმიკროზონაში ორბელური ოჟალეშის ჟიშისაგან მიიღება წარმოშობის ადგილისდასახელების ბუნებრივად ტკბილი წითელი ღვინო `ორბელური ოჟალეში~.
შავი ზღვის სანაპირო ზოლიტენიანი სუბტროპიკული ზონა
გურიააჭარასამეგრელო და აფხაზეთი
აჭარისაფხაზეთისგურიისსამეგრელოს მევენახეობა-მეღვინეობა მოქცეულია შავიზღვის ახლო სანაპირო ზოლშისადაც ვენახები (აფხაზეთიგაშენებულია 2-4 მეტრისიმაღლეზე ზღვის დონიდან და ვრცელდება 500 მეტრ სიმაღლემდე (ზემო აჭარა).
ჰავა სუბტროპიკულიტენიანიაზოგიერთ ადგილებში ჭარბტენიანიც და ამიტომ ვაზიხასიათდება ხანგრძლივი სავეგეტაციო პერიოდით (ნოემბრის ბოლომდე).
ზღვისპირეთში გავრცელებულია ნეშომპალა კარბონატულიყომრალიყვითელმიწა,წითელმიწა და ეწერი ნიადაგები.
გურიაში (ბახვი-ასკანისფარცხმან-საჭამიასის), აჭარაში (ქედა), აფხაზეთში (გუდაუთა)მიკროზონებშიგურიის აბორიგენული ვაზის ჟიშის ჩხავერისაგან მიიღებაგანუმეორებელისაგემოვნო თვისებების ჟიშური დასახელების ცქრიალა ღვინო`ჩხავერი.
სამეგრელოშისალხინო-თარგამოულის და ბანძის მიკროზონებში აბორიგენულიწითელყურძნიანი ვაზის ჟიში ოჟალეშისაგან მზადდება ბუნებრივად ტკბილი დამშრალიჟიშური დასახელების უნიკალური ღვინო `ოჟალეში~.
ცნობილიარომ სამეგრელოს მთავრის სიძესფრანგ მიურატს სოფელ სალხინოშიდამზადებული ღვინო `ოჟალეში  გაუგზავნია პარიზში საერთაშორისო დეგუსტაცია-კონკურსზესადაც იგი უმაღლესი ჟილდოთი `გრან-პრი-თი დაუჟილდოებიათ.
აფხაზეთშისაქართველოს ერთ-ერთ უძველეს და ულამაზეს კუთხეში ვაზის:ცოლიკოურისჩხავერისოჟალეშისკაჭიჭისიზაბელას და სხვა ჟიშებიდანმზადდებოდა წარმოშობის ადგილის დასახელების ორიგინალური ღვინოები: `აფსნი, `ლიხნი, `აჩანდარა, `ანაკოპია და სხვა ღვინოებირომლებიც დიდი პოპულარობითსარგებლობდნენ მომხმარებელთა შორის.






No comments:

Post a Comment